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Reference document: ANSI E1.31 - 2018, Lightweight streaming protocol for transport of DMX512 using ACN  (Document number CP/2014-1009r6a)

ANSI Public review period: 11 August 2023 through 25 September 2023

Question: In your opinion, do you think the requirements of ANSI E1.31 - 2018, Lightweight streaming protocol for transport of DMX512 using ACN (DCN 
CP/2014-1009r6a) are reasonable, and adequately address the intended subject matter?

Please answer the question using one of the options below. Select “Yes”, “Yes, but…” (provide comments to support your opinion), or “No, with reasons” 
(the document’s requirements are unacceptable or unreasonable).

Responses:  

Peter Newman, Open Lighting Project (PN) Yes, but...

Individual Comments:

No. Commenter Ref. 
section

Comment Resolution

1 PN General I think the standard is generally pretty clear and functional, as proved by 
the level of take up over the years.

I've found a couple of simple typos which I'd hope could be fixed 
immediately either directly in the document or with some sort of errata 
addition.

There are also some other relatively minor issues/opportunities to improve 
the clarity of the document which I suspect will need to wait until it's next 
opened for a full review which I guess may not be immediately.

N/A

2 PN Section 
6.7.1: 

Network 
Data Loss

Typo: "receipt of a packet containing the Options field, bit 6 set to value of 
1 (see Section 6.6 Options).", section 6.6 doesn't have an options section. 
I suspect you mean 6.2.6. Also no hyperlink there which I guess would 
have auto-updated if it was present?

Accept
Corrected reference

3 PN Section 
6.2.6: E1.31 

Data 
Packet: 
Options

Clarification: Probably a lost cause given the standard has been out for 
ages, but maybe some clarification could be added to flag up to people. 
"Force_Synchronization: Bit 5 This bit indicates whether to lock or revert to 
an unsynchronized state when synchronization is lost (See Section 11 on 
Universe Synchronization and 11.1 for discussion on synchronization 
states). When set to 0, components that had been operating in a 

Reject
You are correct that this is a poor name, 
however the standard does clearly define the 
meaning.
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synchronized state shall not update with any new packets until 
synchronization resumes.". This is directly opposite to 
"Stream_Terminated: Bit 6" and "Preview_Data: Bit 7 (most significant bit)" 
where a one means the thing is true. Really this is 
Don't_Force_Synchronization.

4 PN Section 
6.7.1.1: 
Network 

Data Loss 
and 

Universe 
Discovery

Clarification: ""In order to mitigate jitter on a lossy network, sources 
experiencing a network data loss condition on an E1.31 universe need not 
immediately reflect that change to their E1.31 Universe Discovery List of 
Universes"" but 6.7.1 says ""Network data loss is a condition that is 
defined as either the absence of reception of E1.31 packets from a given 
source for a period of E131_NETWORK_DATA_LOSS_TIMEOUT or the 
receipt of a packet containing the Options field, bit 6 set to value of 1"" and 
4.3 says ""E1.31 Universe Discovery Packets shall be sent by a source to 
advertise which E1.31 universes it is actively transmitting on."

Given we're sending via UDP and there doesn't seem to be any 
acknowledgement layer, how is the sender/source supposed to know that 
a receiver is failing to get it's packets, short of being unplugged from the 
network which it could detect, but updating it's universe list at this point 
would be pretty futile!

Accept
Corrected typo Sources -> Receivers

5 PN Section 8: 
Universe 
Discovery 

Layer

Clarification: No mention is given either way of whether it's acceptable 
(e.g. due to memory constraints) to send e.g. 10 pages of 50 universes 
instead of one page of 500 universes. I assume given the standard doesn't 
mention it, it's allowed, but it would be good to flag up this edge case to 
discovery data consumers, or explicitly rule it out if not intentional.

Reject
8.3 specifies that the Source may divide the 
list into pages if they do not fit. Source 
maximum packet size is unspecified, and so 
receivers are required to handle arbitrary 
packet spanning.

6 PN Section B.2: 
Universe 

Synchroniza
tion for 

Receivers

Clarification: "it will discard all but the most recent E1.31 Data Packet" 
should add the "(for a more thorough examination of sequence numbers, 
see 6.7.2)" clause used elsewhere.

Accept In Principle
Added reference

7 PN Section 3.7: 
Active Data 

Slots

Clarification: "most recently received packet" should add the "(for a more 
thorough examination of sequence numbers, see 6.7.2)" clause used 
elsewhere.

Reject
This paragraph refers to translation from 
E1.11, which does not have sequence 
numbers.

8 PN Section 8.4: 
Last Page

Typo: "indicating the number of the final page being to be transmitted" 
needs to drop either "being" or "to be", having both doesn't make sense.

Accept
Corrected typo “to be”

9 PN Section 
6.7.1: 

Network 
Data Loss

Clarification: "the absence of reception of E1.31 packets from a given 
source for a period of E131_NETWORK_DATA_LOSS_TIMEOUT", should 
this not explicitly say data packets, given some legacy stuff may not send 
discovery (as mentioned in 12)?

Accept
Corrected typo
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10 PN Section 12: 
Universe 
Discovery

Clarification: There are no sequence numbers in Universe Discovery 
packets, but equally no mention of what to do if you get partial or out of 
order pages. Does the reception of a lower numbered page reset the 
data? E.g. if you get pages 0, 1, 3, 2, 0 do you just ignore the first run of 
out of sequence once? What about if you never get the last page 
(although I applaud dealing with last page rather than number of pages), 
or you get 0, 1, then 2, 3 with a gap bigger than the discovery interval in 
between?

I note Simon Newton had put a sequence number into the much earlier 
draft version of E1.31 he'd been implementing with a note to try and get it 
in the standard, I think it would have resolved most of these issues as you 
could follow the same rules as the other packets regarding what to 
discard.

Reject
As this is UDP transport, pages may be 
received out of order or dropped.
Receivers may handle this as they see fit. 
The standard provides some guidance in 
section 6.7.1.1.
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